Eylül 25, 2006

Haftasonu Lezzetleri- Pollo en Salsa de Ajo



Cumartesi gunu evde yemege misafirlerimiz vardi. Daha once soyledigim gibi Hollandali misafirlerime minik porsiyonlarda ve degisik turlerde tapas/meze turu yemekler hazirlamayi ve yaninda peynir tabagi, evde pisirilmis sicak ekmek ve baharatli tereyagi ile servis etmeyi seiyorum. Genelde sohbetimiz yemekle baslayip, tum geceye yayildigi ve masada baslayip masada devam ettigi icin, boyle minik degisik yemekler hazirlamak daha cok hosuma gidiyor.

Bu haftaki misafirlerim icin:


Cevizli, kurutulmus domatesli, aycekirdekli ekmek
Ancuez, limon ve kekikli tereyagi
Ispanyol Usulu Sarmisak soslu Tavuk (Pollo en salsa de ajo)
Enchilada
Ispanakli Keci peynirli Cevizli Patates Kroket
Ancuezli, Ceviz ve Uzumlu avacado salatasi
Beze

hazirladim. Ilk etapta Pollo en salsa de ajo'nun ve patates kroketin tarifini vermek istiyorum. Ilgilenen olursa digerlerininde tarifini verebilirim.

Pollo en Salsa de Ajo- Sarimsak Soslu Ispanyol Usulu Tavuk

Bu tarifi yillar once Penelope Casas'in Tapas kitabindan almistik ve misafirlerimize her hazirladigimizda yuzumuzu kara cikarmayan ve muthis lezzetli bir tavuk yemegi. Yapimi hem kolay ve icinde kullanilan malzemeler basit olmasina ragmen, ozellikle yaninda sicak ekmekle servis edildiginde tadina doyulmaz bir yemek.

4 - 6 kisilik
Malzemeler
1 kg tavuk kanadi veya kusbasi halinde kesilmis tavuk budu
4 yemek kasigi zeytinyagi
8 dis sarimsak
1 yemek kasigi konyak ya da herhangi bir sert icki
1 yemek kasigi un
2 yemek kasigi sek beyaz sarap
500 ml tavuk suyu
ince kiyilmis maydanoz
safran (ben Fas marketinden aldigim renk veren tozdan kullandim)
3-4 adet kara biber tanesi
tuz

Derin bir tavada 8 dis sarimsagimizi (butun olarak) kahverengilesene kadar zeytinyaginda ceviriyoruz. Kavrulan sarimsaklarimizi bir havana alip, ayni yagda tavuk parcalarini yuksek isida kahverengilesene kadar pisiriyoruz. Simdi sirada konyagimizi ekleyip, bir cakmakla konyagin ates almasini saglayip, flame etmek var. Bu tavugun hem lezzetini arttiriyor hem de renginin izgarada pismis gibi guzel bir hal almasini sagliyor. Bu asamayi atlayabilirsiniz dilerseniz. Uzerine tavuk suyunu ekleyip, bir iki dakika daha pisiriyoruz. Beyaz sarabi ekledikten sonra simdi sirada tavuk sosumuzu koyulastirmakta. Unumuzu sosa eleyip, tuzunu ekleyip kisik ateste pisirmeye birakiyoruz.

Diger taraftan havanimizda kahverengilesen ve yumusayan sarimsaklarimiz, maydanoz, tuz ve safranimizi iyice pure haline gelene kadar dovuyoruz. Bu karisimi tavugumuza ekleyip, kapagini kapatarak bir 10 dakika daha pisiriyoruz. Toplam pisirme suresi yaklasik 45-50 dakika. Gercekten cok lezzetli oluyor, tavsiye ediyorum...

Ispanakli, Keci Peynirli, Cevizli Patates Kroket

yarim kilo patates

yarim su bardagi beyaz un, yarim su bardagi galeta unu

1 yemek kasigi sut, 2 yumurta

tuz, karabiber, kekik

250 gram ispanak

1 kucuk sogan

100 gram keci peyniri

yarim bardak irice cekilmis ceviz

Patateslerimizi iyice yumusayincaya kadar pisirip pure haline getiriyoruz. Unu ve tuzunu ekleyip biraz yoguruyoruz. Un, galeta unu ve 1 yumurtayi ekleyip kurabiye hamuru kivaminda bir hamur elde ediyoruz. Uzerine temiz bir mutfak ortusu serip 15 dakika dinlendiriyoruz

Zeytinyaginda minik dogranmis soganimizi kahverengilesinceye kadar ceviriyoruz. Ispanaklarimizi, keci peynirimizi, cevizimizi ekleyip tuz ve karabiber ile tatlandirip kisik ateste 10 dakika kadar pisirip, sogumaya birakiyoruz.

Patates hamurumuzdan kurabiye yapar gibi minik parcalar koparip, icini ispanakli karisim ile doldurup elimizde yuvarlayarak veya elips seklini vererek kroketler elde ediyoruz. Once yumurtaya, sonra galeta ununa bulayip sivi yagda kizartiyoruz. Cok ama cok lezzetli oluyorlar. Afiyet olsun!!!

Baska tariflerde gorusmek uzere, sevgiler.

Eylül 17, 2006

Cevizli Ucgen Brownie

















Sizin de dikkatinizi cekmismidir bilmiyorum ama ben bu Avrupalilarin Turk yemekleri ve ozellikle tatlilari hakkindaki onyargilarina takilmis durumdayim. Hollanda'da yasadigim sure boyunca gerek Hollandalilardan gerekse diger Avrupalilardan Turk tatlilarinin, ozellikle baklavasinin cok sekerli ve yagli oldugu konusunda yorumlarini duymus, ve kulak arti etmisimdir. Bu yorumlar aklimin bir kosesinde yer edinmis ama uzerinde fazla kafa yormamis, oyledir herhalde diyerek gecistirmisimdir. Hollandaya ozgu tatli ve kurabiye tariflerini iceren bir kitap edinene kadar! Aman Allahim , tamam yapinca cok lezzetli ve sunumlari da hos oluyor ama, icine konan malzemeleri gorunce, insanin hadi ordan siz once kendi tatlilariniza bakin diyesi geliyor... Tabani, ic malzemesi ve uzeri icin ayri ayri 150 gram tereyagi ve seker kullanmalar, marsepan adini verdikleri ve sirf badem ve seker karisimi (bir tur badem ezmesi, bizdeki fistik ezmesine benzer) kullanmalari, cikolata ve krema miktarini fazla tutmalari... Gecen sene tatildeyken kaldigimiz otelin acik bufesindeki guzelim baklavalar ve sekerpareler varken, tum turistlerin yagli, kremali, turistlere ozel yapilmis pandispanya turu pastalara yuz vermelerini hatirliyorum. Oyle olunca guzelim baklavalari otelde kalan bir kac Turk ailesine ve animatorlere kalmisti...)) Bir ara dayanamayip bir iki Hollandaliya deneyin begeneceksiniz demis, hatta onlarda denemisler ve cok coook begenmislerdi... Agizlarinin tadini bilmiyorlar, ne diyeyim...))

Gelelim bu kitaptan aldigim ve Turkceye cevizli ucgen brownie diye tercume ettigim kurabiye/brownie, arasi kurabiyenin tarifine... Kurabiye desem degil, brownie desem o da degil aslinda, zaten orijinali Cikolatali, Fistikli Ucgenler... Evde fistik olmadigi icin ben ceviz koydum icine, ve ben boyle lezzetli bir sey yedigimi hatirlamiyorum. Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. E tabi icine konan malzemeleri gorunce basarisiz olmasi mumkun degil bu tarifin.

Malzemeler

Tabani icin
150 gram tereyagi ya da margarin
1 yemek kasigi vanilya esansi (badem ya da findik likorude olur ben karamel likoru kullandim)
75 gram kahverengi seker
75 gram ceviz, findik ya da fistik
150 gram un
25 gram kakao

Uzeri icin
150 gram bitter cikolata
25 gram yag
50 gram ceviz, findik ya da fistik

Oncelikle oda isisinda yumusamis margarin, likor ve sekerimizi karistirip, cevizlerimizi ekliyoruz. Un ve kakaoyu ekleyip kulak memesi kivaminda bir hamur elde ediyoruz.

Kare seklinde 23 cmlik kalibimizi yaglayip ya da yagli kagit serip uzerine bu karisimdan uzeri duz bir yuzey alana kadar seriyoruz. 190 derece on isitilmis firinda 12-15 dakika arasi pisiriyoruz.

Uzerine ben mari usulu erittigimiz cikolata, yag ve cevizli karisimdan surup sogumasini bekliyoruz. Ucgen seklinde keserek servis ediyoruz.

Ben uzerindeki cikolata icin Turk marketinden kiloluk kovalarda aldigim ve nutelladan biraz daha yumusak olan cikolatadan surdum. Ayri olarak yag eklememe gerek kalmadi, zaten yeterince yag var bu tatlida degil mi?

Afiyet olsun diyorum.

Eylül 14, 2006

Soep Stengels - Peynirli Tuzlu Cubuk


Uzunca bir aradan sonra tekrar aranizdayim. Yoklugumda bana mesaj atan, beni ozlediklerini ve eksikligimi hissetiklerini belirten tum blog arkadaslarima tesekkur ediyorum. Agustos ayi benim icin yogun gecti, ay boyunca Amsterdam'da acik hava konserleri, festivaller, dans ve tiyatro gosterileri vardi. Mutfaga da fazla girmedim, ama yaptigim bazi tariflerin fotografini cekip arsivimde sakladim. Bu tarif de onlardan biri. Hollanda'da patisserielerde, pastanelerde satilan, tam anlamiyla Hollanda mutfagina ait orijinal bir hamur isi. T

urkceye corba cubugu seklinde cevirebilecegim, genelde corbalara batirilarak yenilen bir galeta turu. Ogle tatillerinde bazen isyerine yakin bir pastaneden bunlardan alip ise gidene kadar dayanamayip hepsini sokakta kemirerek yedigim cok olmustur..)) Sanirim orijinalini gercek tereyagi ile yapiyorlar, o kadar lezzetli oluyorlar ki...

Bunlari yapabilmek icin once internette Hollanda'ca sitelerde soep stengels seklinde tarif aradim. Karsima cikan yuzlerce tarifin hemen hemen hepsinde hazir milfoy hamuru kullaniliyor, milfoyler seritler halinde kesilerek uzeri deniz tuzu ile suslenip firina veriliyordu ama ben hamurunu kendim hazirlamak istedigim icin uzunca bir aramadan sonra bir sitede tarifine rastladim. Hamurunda maya yada kabartma tozu kullanilmiyor ve yapimi da oldukca kolay.

250 gram un, 200 gram margarin ya da tereyagi, bir fiske tuz ve iki corba kasigi sudan oldukca sert bir hamur elde ediyoruz. Ben galetalarin yarisini beyaz unla ve kekikle yogurdum, yarisini da bugday unu ile. Bugday unu ile yogurdum galetalari rendelenmis kasar peyniri ile susleyerek firina verdim, digerlerini de deniz tuzu ile. Yaklasik 15 dakika 180 derece firinda pisirdim. Ozellikle kasar peynirli olanlarin tadina doyum olmadi. Sekil vermek icin fazla ozen gostermedim, boyle ecis bucus olmalari onlari daha sevimli kildi.

Yeni tariflerle aranizdayim. Sevgilerle



Scapino Ballet ín Vondelpark'ta verdigi dans gosterisinden bir enstantane.

Number of online users in last 3 minutes
Free Web Counters

Powered by Blogger