Temmuz 25, 2006

Academia de Tango ve Yogurtlu Peynir Toplari




Cumartesi gunu Vondelpark 'a acik hava tiyatrosuna gittik. Hollanda son uc haftadir rekor sicakliklari gordu, denildigine gore son yuzyilin en sicak yazini yasiyormusuz. Hava sicakliklari 35 derece civarinda seyrediyor ki burasi icin tropikal hatta col sicaklari diyebiliriz havada ki nem oranini dikkate alirsak. Ama ben hayatimdan cok memnunum, is cikislarinda arkadaslarla teraslara, kanal kenarlarina, parklara gidip oturmak, hele de hafta sonlarini plajda veya Vondelparkta guneslenerek gecirmek cok hosuma gidiyor.

Gecen hafta sonunu da Vondelpark'ta gecirdik. Acik Hava Tiyatrosu adi altinda her Carsamba Pazar gunleri arasinda hafta ici erken saatlerde, Cuma, Cumartesi ve Pazar gunu de ogleden sonra baslayarak aksam 10 a kadar devam eden nefis gosteriler oluyor. Dans, komedi, muzik, etnik dans, salsa vs... Bu haftaki program hosuma gitti. Saat 2 de Academia de Tango adli bir tango okulu danslarini sergilediler. Program Portekiz muzigi ve danslariyla devam etti. Podyumun arkasinda kucuk gol kenarinda oturup hem muzigi dinledik, hem guneslendik hem de dinlendik.



Malum sicaklar nedeniyle fazla mutfaga girilmiyor. Gecenlerde yogurtlu peynir toplarindan yaptim. Yapimi oldukca kolay ama gorunusu ve tadi cok hosuma gidiyor. Bu tarifi yillar once Ingiltere'de ogrenciyken cok ucuz bir fiyata kucuk bir kitapcida buldugum Farmhouse Cooking adli kitabimdan aldim. Adi da ustunde zaten, tipik, geleneksel, yerlesmis Ingiliz yemekleri, pie'lari, tatlilari agirlikli guzel bir kitap bu. Icinden de sadece bir iki tarif denemisim. Sayfalarini karistirinca pratik ama lezzetli baska tariflere de rastladim. Elmali, naneli marmelat, isgin receli, degisik likorler, tursular vs gibi. Sonbaharda agirlik veririm yeni tarifler denemeye..

Peynirli toplari yapmak icin yogurtlari suzdurmek icin temiz bir mutfak bezine ihtiyacimiz var, ben sicak su da kaynatarak steril hale getiriyorum. 1 kg yagli yogurdu islattigimiz mutfak bezine bosaltip bir gece suzduruyoruz. Iyice koyulasinca icine tuz ekleyerek ellerimizle minik toplar hazirliyoruz.( Elleri yaglarsak yapismiyorlar) Ben iki turlu susledim toplarimi, bir kavanoza kara corek otu ve kirmizi pul biber ile susledigim toplarimi, digerinde de taze feslegen ve kekik ile yuvarladiklarimi doldurdum. Uzerlerine zeytinyagi ekleyip buzdolabinda bir iki hafta saklayabiliyorum toplarimi. (Iki hafta degil iki gun bile dayanmiyorlar ama..)) Kavanozun altina kurutulmus domates ve minik biberler de yerlestirilebilir herhalde. Oldukca lezzetli oluyorlar. Kahvaltilarda, ekmek arasi olarak hatta yaptiginis sicak ekmek yaninda misafirlerinize ikram edebileceginiz pratik bir lezzet.

Temmuz 17, 2006

Ye 12 - Sutlu Tatlilar- Creme Brulee



Bloglar arasi Ye aktivitesinin bu ayki konusu sutlu tatlilar, ve evsahibemiz Baking Fairy. Ye aktivitesine ilk defa katiliyorum ve aklimda onceden tasarladigim ve yapmayi dusundugum bir kac guzel tarif olmasina ragmen, organize olamamak nedeniyle biraz aceleye geldi ve istedigim guzellikte bir tarif ortaya cikartamadim. Artik oldugu kadar diyorum...

Ingilizlerin custard adini verdikleri ve "burned cream" olarak tanimladiklari ve uzerinde karamelize edilmis sekerle servis edilen sutlu tatlilar Fransizca'da Creme Brulee adinda karsimiza cikiyor.

Klasik custard tarifinde sadece yumurta ve krema kullaniliyor ve tatli sadece uzerinde karamelize edilen sekerle tatlandiriliyor. Yemek kitaplarimdan ve internetten bir cok creme brulee tarifi bulmama ragmen orijinal olmasi acisindan 1909 yilinda Eleanor L. Jenkinson. tarafindan yazilan The Ocklye Cookery Book 'da tarifi verilen creme brulee ile katilmak istedim. Tarifin hem bu kadar eski olmasi, hem de kullanilan malzemelerin sade olmasi hosuma gitti.


4 kisilik Creme Brulee icin

2 1/2 cup krema (yaklasik 600 ml)
4 yumurta sarisi
1/3 cup pudra sekeri (yaklasik 80 gram)

Oncelikle yumurtalarimizin sarilarini kopurene kadar tel firca ile cirpiyoruz. Kremamizi sekerle beraber kaynama noktasina getirip altini kisiyoruz ve yumurtalarin uzerine yavas yavas ekleyerek cirpmaya devam ediyoruz. Karisimimizi tekrar ocagin uzerine alip kaynamasina izin vermeden isik ateste koyulasincaya kadar karistiriyoruz.


Kaliplarimza alip ilinincaya kadar oda sicakliginda, sonrada 1 gun buzdalabinda bekletiyoruz. Servis etmeden once uzerine kahverengi seker serpip, firinimizin izgarasinda sekerler karamellesinceye kadar bekletiyoruz.

Afiyet olsun!

Temmuz 08, 2006

Erikli Tart


Sevgili Cesni http://cafemoonlight.blogspot.com/ yorum birakmis hani nerde erikli tart tarifin diye.. Kendisinin yaptigi meyveli tarta yorumda bulunmustum bir kac gun once... Tarti cok guzel buldugumu ve tesaduf eseri benim de o anda mutfakta erikli tart pisirdigimi ve ilk firsatta tarifini yayinlayacagimi soylemistim... Kismet buguneymis...

Evet yine tart kitabimda seftalili ve zencefilli Tarte Tatin adi altinda gordugum ve gorunum olarak cok begendigim bu tarti yapilis seklini basitlestirerek ve evde kirmizi erik oldugu icin erik kullanarak yaptim. Tarifin orijinalinde tart hamuru olarak 175 gram una 175 gram margarin kullaniliyordu ancak ben zamanimin azligindan 250 gram milfoy hamuru kullandim.


Kalip olarak 18 cm 'lik quiche kalibimi kullandim. Milfoy hamurlarini plastik kisimlarini cikararak oda sicakliginda hamurlar yumusayincaya kadar beklettim. Hamurlar iyice elle sekil verilecek yumusakliga geldiklerinde teker teker tart kalibima yerlestirdim. Tabaninin tamamen orttukten sonra kare kisimlarinin kaliptan biraz disariya tasmasini sagladim. Onceden isitilmis firinda 180 derecede 10 dakika on pisirme yaptim. On pisirme olmazsa milfoyler erikli karisimla ortuldukleri icin tamamen kitir kitir olmuyorlar ondan..

Erikli Karisim

500 gram kirmizi erik
75 gram kahverengi seker
1 yemek kasigi bal
150 dl krema
75 gram pudra sekeri
1 yumurta

Erikleri ikiye ayirip cekirdeklerini cikardim. Bir tavada erikleri, kahverengi seker ve balla beraber iyice karamellesinceye kadar pisirdim. Ilk esnada erikler biraz suyunu saliyor, bu suyuda kremaya renk vermek icin kullandim.

Krema, yumurta ve pudra sekerini karistirdim. Tart kalibina doktum. Uzerlerini eriklerle susledim. 175 derece firinda yaklasik 20 dakika uzerleri kizarana kadar pisirdim. Milfoy hamurlarinin sutlumsu az sekerli tadiyla uzerindeki tatli krema ve eriklerin biraz mayhos tadi cok guzel bir lezzet ortaya cikardi. Afiyet olsun...

Temmuz 01, 2006

Nutellali Bademli Kahve Sefasi

Gecen gun balkabakli quichelerimi yaptiktan ve bir gun icinde tukettikten sonra tatli kurabiye tarzinda neler yapabilirim diye dusundum. Aslinda tobleroneli brownie yapmak istiyordum ama evde toblerone yoktu. Aksam saat 9'u gectigi icin, ve de ben de kolay pes etmeyecegim icin evde dolapta arka siralarda kalmis yarim kavanoz nutella gozume carpti ve daha once yaptigim fistik ezmeli kurabiye tarifini hemen nutellaya ayarladim. Suslemek icin badem kullandim. Cok cici, ve kitir kitir kurabiyeler elde ettim, ozellikle yaninda aci bir kahve ya da espresso ile kahve sefasi adini hakkeden kurabiyeler oldular.

Yaklasik 100 gram nutella
Yarim bardak siviyagi
1 yumurta
yarim bardak kahverengi seker
1 paket vanilya
yarim paket kabartma tozu
alabildigi kadar un
suslemek icin badem

Once nutella ve siviyagini au bain marie usulu erittim, nutella fazla kati olmadigi icin fazla zamaninizi almiyor. Sirasiylla, seker, yumurta, un, kabartma tozu ve vanilyayi ekledim ve yumusak bir hamur elde ettim. Yuvarlak parcalar kopartip, yagli kagit serdigim tepsime dizdim ve onceden 175 derece isitilmis firind ayaklasik 15 dakika pisirdim. Afiyet olsun..

Balkabakli Gorgonzolali Quiche


Evet, quiche kitabimdan degisik quiche tarifleri denemeye devam ediyorum. Daha once de bahsettigim gibi degisik sebze, peynir kombinasyonlariyla tadina doyulmaz mini quiche'ler elde etmek mumkun ve ozellikle davet sofralarinda yuzunuzu kara cikarmayacak lezzette ve gorsel guzellikte quiche'ler yapmak yarim saatinizi aliyor. Ozellikle sicak yenmesini tavsiye edecegim bu quiche'leri kendi zevkinize gore baska sebzelerle de deneyebilirsiniz. Hadi bakalim hayal gucunuzu konusturun olmazsa buradan balkabakli quiche tarifimden deneyin. Pisman olmayacaksiniz...

Asagida verecegim tarifle yaklasik 8 tane minik quiche cikiyor. Hamurun ince olmasi ve on pisirme yapilmasi quiche'lerin tabanininin citir citir olmasini sagliyor. Tabi bu tarifle, ugrasmayayim diyorsaniz bir buyuk quiche de yapabilirsiniz.

Hamuru icin
125 gr un
75 gram oda sicakliginda margarin
azicik soguk su ve tuz

Hamurun nasil hazirlanacagini daha onceki quiche tariflerimde vermistim. Ayni sisteme devam ediyoruz. Yani yarim saat buzdolabinda bekletme ve 5-7 dakikalik 175 derece firinda on pisirme yapma.

Gelelim icinin tarifine

1 buyuk dilim balkabagi (yaklasik 250 gram)
(Ben butternut denilen ve yaklasik 2 kg gelen minik pumpkinlerden kullandim. 250 gramini quiche icin kullandim geri kalanini kremali kabak corbasi yapacagim)
2 caykasigi sivi yag
250 dl krema
175 gram gorgonzola (istege gore Danish Blue ya da mozzarella da kullanilabilir, ancak kabak tatli oldugu icin sert bir peynir kullanilmasini tarif ediyorum)
2 yumurta
6-8 dal roka (suslemek icin, nane ya da feslegen de olabilir)

Balkabaklarini rendeledim. Tum malzemeleri ekleyip quichelerimi doldurdum. Sicakken servis yaptim. Afiyet olsun.
Number of online users in last 3 minutes
Free Web Counters

Powered by Blogger