Haziran 25, 2006

Yengecli, Kremali, Rokali Quiche



Evet hafta sonu degisik quiche denemelerine devam etme arzusuyla quiche kitabimin sayfalarini cevirirken, ve kullanilan bir suru malzemenin evde olmadigini gorup can sikintisiyla ic gecirirken, sonunda dayanamayip iclerinden damak zevkime uyan en guzel iki quiche tarifini sectim ve malzemeleri almak uzere Cumartesi kurulan Albert Kuijp pazarina kendimi attim. Bunlardan biri asagida tarifini verecegim, yengec etli, kremali ve rokali tarif (paketlenmis, onceden haslanmis, cubuk sekline getirilmis yengec eti supermarketlerde ve balikcilarda bulunuyor), digeri ise butternut pumpkin'li (bir cesit balkabagi, tatli balkabagindan kucuk ve huni seklinde) gorgonzolali tarif. Balkabakli quicheín tarifini yaptigimda veririm, hem de kabagin fotografini cekerim. Posted by Picasa


Evet kitapta orijinalinde su teresi kullaniliyor (sanirim normal tere ile farki yapraklarinin daha ince olmasi ve fazlaca su icermesi) ama ben nane ve roka kullandim, yengec etiyle guzel bir uyum gosterdiler ve yengec etinin kokusunu krema ile beraber cok guzel notrlestirdiler.

Quiche hamurunu yine orijinaline sadik kalarak yaptim.

125 gr un
75 gram oda sicakliginda margarin
biraz soguk su ve tuz

Unu ve parca parca kestigim margarinleri mutfak robotunda yarim dakika kadar ceviriyorum. Sonra buyuk bir kaba alarak biraz soguk su ile 2-3 dakika yoguruyorum. 1 santimetre kalinliginda acip quiche kalibina yerlestirip, artan kenarlarini bicak yardimiyla kesip, uzerine agirlik koyup yarim saat kadar buzdalabinda bekletiyorum. Onceden isitilmis (175 derece) firinda uzerindeki agirlikla beraber 10 dakika pisiriyorum. Agirlik icin kuru fasulye kullananlar var ancak ben heba olmasinlar diye toprak dolma kapagini kullaniyorum. Pisince tezgaha alip icini koyup tekrar firina aliyorum bu sefer firin isisini 150 dereceye alip 30 dakika uzeri kizarana kadar pisiriyorum.

Gelelim ic malzemelerine

300 gram yengec eti
bir kac demet nane
bir kac demek roka
4 yk sut
2 yumurta
200 dl krema
tuz, karabiber
kasar yada mozzarella peyniri

Peynir haric tum malzemeleri karistirip en son mozzarellalari ince ince kesip quiche'in uzerine yerlestiriyorum. Peynirler pisince ve kizarinca quiche de pismis oluyor. Ilikken tadina doyum olmuyor. Afiyet olsun!!!

Haziran 20, 2006

Fistik Ezmeli Cikolotali Kurabiye



Evet, kekevi sitesinde tesadufen gordugum bu fistik ezmeli kurabiyeleri bir hafta icinde iki sefer pisirdim, o kadar lezzetli ve kitir kitir oldular ki... Fistik ezmesi Hollanda'da kahvaltilarda ve sandvic arasinda oldukca sik kullanilan bir urun ve ondan bu kadar lezzetli kurabiyeler cikarabilmek beni cok mutlu etti.

1/2 su bardagi sivi yag
1/2 su bardagi fistik ezmesi
1/2 su bardagi kahverengi seker
1/3 su bardagi beyaz seker
1 yumurta
1 tatli kasigi vanilya
1 su bardagi+ 2 yemek kasigi un
yarim paket kabartma tozu
125 gr bitter cikolata
tuz

Oncelikle yag ve fistik ezmesini mikserle krema kivamina gelene kadar cirptim. Yumurtayi ve sekerleri ekleyip cirpmaya devam ettim. Un, karbonat, tuz ve vanilyayi ekledim. Kulak memesi kivaminda bir hamur elde edinceye kadar elde yogurdum. Hamuru ikiye ayirdim. Au bain marie usulu erittigim cikolatalari hamurun yarisi ile karistirdim. Her iki hamurdan minik parcalar kopartarak iki renkli top seklinde kurabiyeler elde ettim. 175 derece onceden isitilmis firinda 12 dakika pisirdim. Oldukca basarili bir deneme oldu. Afiyet olsun!

Haziran 19, 2006

Ispanakli, Dolmalik Fistikli Quiche











Uzun suren bir ayriliktan sonra bloguma geri dondum... Yazamadigim bu sure icerisinde, evde tamirat yapildi, duvarlar boyandi, mutfak yenilendi, yeni firin ve set ustu ankastre firin geldi, ev esyalarinin bir cogu yenilendi, perdeler diktirildi, her ay katlanarak artan kitaplarimiz icin kitapliga bir kac yeni raf eklendi.... Bunlar tabi isin kaba kismiydi ama en cok son rotusler benim zamanimi aldi, temizlik, yerlestirme, duzenleme vs... Ha bu arada balkona yeni cicekler alindi, roka, feslegen ve maydanoz ekildi... Ben en cok firinimin yenilenmesine sevindim tabi, eski firinimda istedigim gibi pisiremiyordum, yeni firinda ilk quiche, kurabiye ve ekmek denemelerimi yaptim, ve cok memnun kaldim. Set ustu firinimda canavar gibi, dort gozu gazli, bir gozu de wok yemekleri icin, yuzeyi cam seramik oldugu icin temizlemesi de cok kolay... Bayagi sevindirik oldum yani...


Evet gelelim Cumartesi gunu yaptigim ispanakli, dolmalik fistikli, beyaz peynirli mini quichelerin tarifine... Quiche hamurunu her zaman orjinal tarifine sadik kalmaya calisarak hazirliyorum, gecen sene tesaduf eseri bir kitapcida buldugum, icinde sadece tatli ve tuzlu quiche tarifleri olan Flamanca bir yemek kitabinin cok faydasini goruyorum. Inanilmaz guzellikte fotograflarla suslu, yapim asamasini gosteren, ve sasirtan sebze ve peynir kombinasyonlariyla hazirlanmis degisik quiche tarifleri iceren bir kitap bu... Su ana kadar sadece elimin altinda bulunan malzemelerle bir kac sefer guzel quiche'ler yaptim ve yakinda diger tarifleri de denemeyi dusunuyorum.

6 Minik Quiche icin Malzemeler

Hamuru Icin

125 gr un

75 gram oda sicakliginda margarin

biraz soguk su ve tuz

Ici Icin

250 gr Ispanak,

25 gram tereyagi

150 gr krema

3 yumurta sarisi

125 gram beyaz peynir

50 gram dolmalik fistik

tuz, karabiber

Once 6 tane minik quiche kalibimizi yaglayalim. Mutfak robotunda elekten gecirdigimiz unu, yag ve tuzla beraber karistiralim. Buyuk bir kaba alip az suyla beraber iyice homojen olana kadar yoguralim. Hamuru kaliplari doldurup kenarlarindan birer santimetre tasacak sekilde alti adet acip kaliplarimiza alalim. Tasan kenarlari bir bicak yardimiyla keselim. Firina almadan once yarim saat kadar uzerlerine genis tabanli bir bardak koyup buzdalabinda bekletelim. 200 derece isitilmis firinda 10 dakika pisirelim.

Diger tarafta ispanaklarimizi bir dakika kaynar suda bekletip, suzup dogradiktan sonra tavada tereyag ile beraber 3-4 dakika pisirelim. Ayri bir kapta krema ve yumurta sarilarini cirpalim. Beyaz peynir ve karabiber ekledikten sonra ispanaklarimizi ekleyelim. Firindan cikardigimiz kaliplara paylastiralim, uzerine tavada kavurdugumuz dolmalik fistiklardan serpelim. Firinda tekrar 5 dakika pisirelim.

Hem yapimi kolay hem de inanilmaz lezzette quiche oluyorlar. Istege bagli olarak hamuruna kuru parmesan rendesi de eklenebilir. Boylece daha lezzetli hamuru oluyor ancak 10 dakika yerine 5 dakika firinda on pisirme yapilirsa parmesanlarin yanmasi engellenebilir. Biz bu quicheleri Cumartesi Vondelpark'ta piknik yaparken yedik, yaninda domates, biber, salatalik bir gun oncesinden yaptigim fistik ezmeli, cikolatali kurabiyelerle cok guzel gitti. Hollandá'li gurbuz cocuklarin milli yiyecegi olan fistik ezmesiyle kurabiye yapilabilecegini bilmiyordum, yeni bir tarif buldum ve ortaya muthis lezzetli minik kitir kitir kurabiyeler cikti. Tarifini yakinda verecegim.



Number of online users in last 3 minutes
Free Web Counters

Powered by Blogger